Pieczywo pszenne

Szybki chleb z ziołami bez wyrabiania

Są takie dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie chleba. Jednak wychodzę z założenia, że każdy chleb upieczony w domu, nawet ten na drożdżach, będzie o niebo lepszy i zdrowszy niż ten kupiony w markecie. Stąd też moja propozycja na szybki i prosty chleb bez wyrabiania, z dodatkiem ulubionych ziół lub ziaren. Zaufajcie, że nie każdy bochenek wymaga wielkiego zaangażowania. To moja próba pójścia na kompromis. Przetestujcie sami.

 

Składniki:

400 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

300 g lekko ciepłej wody

Opcjonalnie:

15 g bazylii, posiekanej (lub inne zioła np. tymianek lub oregano, albo mieszanka różnych ziół) Ja dodałam czubrycę.

Przygotowanie:do wpisu

  • W średniej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier i zioła. Wlać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką,ręką lub mikserem aż otrzymamy mokre i klejące ciasto, około minuty. Miskę szczelnie przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej aż ciasto podwoi swoją objętość i wypełni się pęcherzykami powietrza. Potrwa to około 2h.
  • W połowie czasu, rękami oprószonymi mąką złapać ciasto od spodu, rozciągnąć i złożyć na wierzch ciasta. Zrobić to z każdej z 3 pozostałych stron. Podczas rozciągania boki miski podsypywać mąką. Powtórzyć składanie po kolejnej godzinie. Ciasto można również składać przy pomocy łopatki np. sylikonowej lub skrobaka.
  • Następnie ciasto wyłożyć na blat, uformować bochenek okrągły lub podłużny i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Ciasto będzie gotowe kiedy prawie podwoi swoją objętość.
  • Pół godziny przed pieczeniem zacząć nagrzewać piekarnik do 245 stopni C, w dolnej części piekarnika na kratce ustawić przykryty garnek np. żeliwny.
  • Używając rękawic kuchennych, wyjąć nagrzany garnek i zdjąć pokrywkę.
  • Garnek oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć chleb do garnka, przykryć, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
  • Zdjąć pokrywkę i piec dalej aż chleb się zrumieni, przez 15-20 minut.
  • Używając rękawic kuchennych wyjąć garnek z chlebem, uważając by się nie poparzyć. Odłożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia na co najmniej godzinę.

Uwagi:

  • By uzyskać efekt ekstremalnie chrrrupiącej skórki, chleb należy piec właśnie w garnku żeliwnym lub innym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Ja do tego celu użyłam starej wysłużonej brytfanny żeliwnej.  

SMACZNEGO!

Źródło inspiracji:sense-of-taste.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *