Jak przygotować kruche ciastka: jaką mąkę wybrać?

0
97
5/5 - (1 vote)

Znane na całym świecie ciasto kruche można rozpoznać nawet po zamkniętych oczach. Ma ono niepowtarzalny smak i teksturę, dlatego wszystkie wypieki z niego wykonane różnią się znacząco od standardowych. To prawdopodobnie sprawiło, że stało się ulubionym wśród smakoszy. Na pierwszy rzut oka wydaje się ono proste, ale to tylko pozory.

Ciastka kruche to coś, co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak podczas gdy dorośli mogą sięgnąć po grę w GGBET PL lub oglądać serial w telewizji podczas jedzenia, dzieci na pewno tego nie zrobią. Będą w pełni skoncentrowane na tym, by zjeść jak najwięcej z kakao, mlekiem lub innym napojem. Ale jak dorosły może osiągnąć ten efekt? To proste. Wystarczy przygotować pyszne ciasto kruche, wybierając odpowiednią mąkę, która będzie do niego pasować.

Historia przygotowywania ciasta kruchego

Powstało ono już w XII wieku. To wtedy Szkoci i Anglicy po raz pierwszy zaczęli modyfikować tradycyjne ciasto chlebowe. Początkowo dodawali do niego cukier i piekli je na chrupiąco. Dopiero później zaczęli dodawać do ciasta masło. Ponieważ zarówno masło, jak i cukier były bardzo drogimi produktami, wypieki te były rzadkością na stołach osób bogatych i znanych w tamtych czasach, na przykład uwielbiali je polscy królowie. Dla innych zaś „kruche” wypieki były symbolem świąt, ponieważ tylko w określonych, rzadkich dniach mogli sobie na nie pozwolić.

Do przygotowania ciasta kruchego wybiera się tylko najważniejsze składniki, zaczynając zawsze od mąki. Oto, co warto wziąć pod uwagę:

  1. Mąka. Zaleca się wybór mąki z jak najbardziej miękkich odmian pszenicy. Dziś jest to mąka najwyższej jakości, stworzona specjalnie do wypieków kulinarnych. Zawiera średnią ilość glutenu i mniej białka, co oznacza, że ciasto będzie bardziej delikatne i kruche.
  2. Masło. Seryjny tłuszcz to to, czego potrzeba. To masło sprawia, że ciasto jest wilgotne i nieco „tłuste”. Klasyczny proszek do pieczenia nie jest używany, jego rolę pełni masło. Zapobiega ono sklejaniu się skrobi, dzięki czemu wypieki mają naprawdę kruchą teksturę.
  3. Wyrabianie. Te dwa składniki miesza się szybko i niezbyt długo. W przeciwnym razie konsystencja może stać się twarda i szorstka. Ważne jest, aby proces ten trwał około jednej minuty, nie dłużej, by ciasto nie stało się zbyt płynne i rozlewało się.
  4. Chłodzenie. Ten proces jest niezbędny. Ważne jest, by ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30-60 minut. Dopiero wtedy podczas formowania wypieków ciasto nie będzie się kleiło do rąk.

Oczywiście, przepisy na każde ciastko kruche mogą się różnić. Do niektórych przepisów dodaje się także jajka (żółtka), sól, różne przyprawy (cukier lub cukier puder, migdały lub inne rodzaje startej lub posiekanej orzechów itp.), wodę i inne składniki. W każdym przypadku surowa konsystencja ciasta powinna być gęsta, elastyczna, nie klejąca się do rąk i mieć jasnożółty odcień.

Warto pamiętać, że główną cechą popularnej mąki pszennej jest zawartość białka, która zawsze jest podana na opakowaniu. Im więcej białka, tym więcej glutenu, a ciasto staje się bardziej klejące (co jest dobre, jeśli planujemy przygotować ciasto drożdżowe). Zwykle mąka ogólnego przeznaczenia najwyższej jakości zawiera około 10% białka, rzadziej można spotkać produkt z zawartością 12-14%, ale będzie to pasować tylko do chleba, bułek lub ciast, a nie do ciastek kruchych.

Jakie porady przy przygotowywaniu ciastek kruchych są naprawdę ważne?

Ciastka kruche to smak, który potrafi stworzyć przytulną atmosferę, a sam produkt dosłownie rozpływa się w ustach. Można je przygotować w różnych formach – tartaletki, proste i równe, cienkie lub z wzorem na powierzchni. Proporcja mąki do masła zawsze wynosi 1:2, a do sklejania warto dodać wodę lub jajko. Dziś większość szefów kuchni i gospodyni domowych, które podejmują prawdziwe wyzwanie i przygotowują to wykwintne danie, wybiera tylko składniki najwyższej jakości. Mowa o mące – najwyższej lub pierwszej jakości, a także maśle, które powinno zawierać 82% tłuszczu. Masło musi być schłodzone lub w miarę roztopione.

Zazwyczaj idealny przepis to taki, w którym na 250 gramów przesianej mąki pszennej bierze się 120 gramów masła, czyli prawie 50% ilości mąki lub mniej więcej tyle. Klasyczny przepis zakłada także 75 gramów cukru pudru, szczyptę soli i 10 gramów cukru waniliowego. Aby ciasto wyszło, należy dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ważne jest, aby zagnieść ciasto dłońmi, aż będzie dobrze wymieszane. Następnie należy uformować z niego kulę, owinąć ją w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do chłodzenia na co najmniej 30 minut.

Do tego dania ważne jest, aby wybrać odpowiednią mąkę. Powinna mieć niską zawartość glutenu (słynnego glutenowego białka), w przeciwieństwie np. do ciasta francuskiego lub ciasta na chleb. Najlepiej wybierać krajową mąkę najwyższej jakości, która praktycznie nie zawiera glutenu lub specjalnie stworzoną do wypieku wyrobów cukierniczych z ciasta kruchego. Korzyści z ciastek są oczywiste – to nie tylko dobra zabawa i przyjemność z jedzenia, ale także możliwość dostarczenia witamin z grupy B, A, D, E, które zawiera masło. Nigdy nie należy używać margaryny, ponieważ wprowadza to ryzyko złego cholesterolu, a ten produkt może zepsuć smak prawdziwego kruchego ciastka.