Jak zacząć wędzenie – kilka praktycznych wskazówek

0
272
Rate this post

Aromat wędzonki śni Ci się po nocach i chcesz rozpocząć przygodę z wędzeniem? Nawet jeśli nie dysponujesz dużą ilością wolnego czasu, możesz zabrać się za wędzenie mięs, ryb, serów, a nawet… owoców. Poznaj wędzarnie elektryczne, dowiedz się, jakie najlepiej wybrać i jak zbudowana jest wędzarnia tego typu. Odkryj też, jak wędzić krok po kroku, by mieć pewność, że wszystko uda się znakomicie.

Wskazówki dotyczące wędzenia:

  • Dowiedz się, czym jest wędzarnia elektryczna i jak jest zbudowana
  • Poznaj bliżej wędzarnie elektryczne
  • Zapoznaj się z wędzeniem krok po kroku

Czym jest wędzarnia elektryczna i jak jest zbudowana?

Wędzarnia elektryczna to przydatne urządzenie, bardzo proste w obsłudze. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu na przeprowadzaniu całego procesu, a równocześnie efektem są naturalne i smaczne wędzonki. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą rezygnować z jakości i smaku wędzonych potraw, ale chcą przyspieszyć przeprowadzanie całego rytuału. Miłośnicy wędzenia odnajdą w tej opcji coś dla siebie. Wędzenie za pomocą wędzarni elektrycznych wymaga naciśnięcia tylko jednego przycisku, cała reszta odbywa się automatycznie. Nie trzeba pamiętać o dosypywaniu węgla, a dzięki zasilaniu prądem wędzarnia może pracować bez przerwy.

Wędzarnia elektryczna składa się z szafy wędzarniczej oraz generatora dymu. Generator to serce całej konstrukcji, element odpowiedzialny za wytwarzanie dymu i spalanie zrębków wędzarnianych. Zasobnik generatora jest wypełniany wiórkami wędzarniczymi, następnie przenoszone są one do grzałki, gdzie następuje ich spalanie bez płomienia. W ten sposób powstaje dym, który umożliwia wędzenie.

Poznaj wędzarnie elektryczne, które sprawdzą się również dla początkujących

Jeśli zamierzasz kupić wędzarnię elektryczną na własny użytek, to rozważ sprzęt marki Borniak. Sprzęt tego typu znajdziesz na stronie: https://swojskiwyrob.pl/72-wedzarnie-borniak. To nowoczesne urządzenia, które pozwalają wędzić różnego rodzaju produkty – począwszy od mięs i ryb, na serach i owocach skończywszy. Obsługa wędzarni elektrycznej nie przysporzy kłopotu nawet osobie początkującej – jest bardzo łatwa oraz intuicyjna. Wędzarnia tego typu wyróżnia się także izolowaną konstrukcją oraz niezawodną automatyką. Wędzenie przy pomocy tego sprzętu jest po prostu dziecinnie proste. Choć z jej obsługą poradzą sobie też nowicjusze, to często używają jej też zaawansowani użytkownicy wędzarni. Na początek warto sięgnąć po najprostszy model. Firma do dyspozycji klientów ma także niezawodny serwis i możliwość dokupienia części zamiennych.

Jak przebiega wędzenie za pomocą wędzarni elektrycznej?

Jak już wiadomo, wędzenie za pomocą wędzarni elektrycznej jest proste i poradzi sobie z nim nawet nowicjusz. Pierwszym etapem całego procesu jest wybór najwyższej jakości mięsa, ryb lub innych składników przygotowanych do wędzenia. Jeśli masz zamiar wędzić mięso, to przed rozpoczęciem usuń ścięgna, błony i inne części, których pozbywasz się też przed gotowaniem lub smażeniem. Drugi etap to umieszczenie produktu w wędzarni lub namoczenie w solance. Jeśli zdecydujesz się na użycie solanki, to wsyp sól do litra wody i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Mięso ponakłuwaj widelcem i umieść w solance na 8-10 godzin. Po tym następuje 10-12-godzinny etap osuszania i wtedy możesz umieścić produkty już w wędzarni.

Kolejna faza to pierwsze uruchomienie wędzarni. Powinno się wówczas wlać wodę do połowy miski i ustawić w środku urządzenia. Po włączeniu sprzętu według instrukcji należy pozostawić wodę na około 2 godziny. Następnie można rozpocząć właściwe wędzenie. Jeśli chcesz wędzić na ciepło, to ustaw temperaturę 30-60 stopni Celsjusza i uruchom generator dymu. Przy wędzeniu na gorąco temperatura powinna osiągnąć od 60 do 90 stopni, a włączony musi być zarówno generator dymu, jak i szafa wędzarnicza. Następnie pozostaw jedzenie na kilka godzin wędzenia. Po ich upływie Twoje wędzone specjały będą już gotowe.