Gluten to białko, które znajduje się w różnych produktach spożywczych, takich jak np. pszenica, jęczmień lub żyto. To właśnie z tych zbóż wytwarza się najpopularniejszą mąkę oraz pieczywo. Niestety, wiele osób z powodu celiakii lub nietolerancji glutenu nie może spożywać tych artykułów spożywczych. Muszą oni sięgnąć po mąkę czy pieczywo bezglutenowe. Czym się charakteryzuje chleb bez glutenu?
Bezglutenowe pieczywo a leczenie celiakii
Celiakia to choroba, która, według statystyk, dotyka coraz większą liczbę osób. Po spożyciu produktu z glutenem powoduje ona liczne, nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia, biegunki, niedokrwistość czy chudnięcie. Leczenie tego schorzenia polega na stosowaniu diety bezglutenowej do końca życia. Chleb bezglutenowy jest więc nie tylko zdrowy produkt, ale również i pewnego rodzaju lekarstwo, ponieważ pozwala pozbyć się nieprzyjemnych objawów celiakii.
Skład chleba bezglutenowego
Chleb i inne pieczywo pozbawione glutenu nie może zostać wyprodukowane z niektórych zbóż, chodzi oczywiście o pszenicę (durum, kamut, orkisz) i żyto oraz jęczmień, ponieważ naturalnie zawierają gluten. Taki produkt nie może posiadać również kasz z glutenem, takich jak kasza jęczmienna, perłowa, manna czy pęczak. Chleb bezglutenowy nie powinien mieć w swoim składzie również otrąb z powyżej wymienionych zbóż.
Jak znaleźć chleb bez glutenu na półce w sklepie?
Pieczywo bezglutenowe bardzo łatwo znaleźć w sklepie – wystarczy zwrócić uwagę na opakowanie chleba. W krajach należących do Unii Europejskiej opakowania tego typu produktów posiadają specjalne naklejki, które przedstawiają przekreślonego kłosa. Właśnie tak oznakowany produkt daje osobom cierpiącym na celiakię gwarancję, że kupują oni chleb, który nie wywoła w ich przypadku nieprzyjemnych dolegliwości jelitowych.
Z czego powstaje chleb bezglutenowy?
Gluten to ważny składnik w piekarniach, ponieważ ma on właściwości sklejające i spajające inne elementy. Aby więc wykonać pieczywo pozbawione glutenu, należy wybrać inny dodatek o takich właściwościach. W tym celu stosuje się zboża bez glutenu i nasiona różnych traw, np.: grykę, kukurydzę, sorgo, maniok czy komosę ryżową. Na bazie tych elementów przygotowuje się zakwas i z niego powstaje chleb bez glutenu na zakwasie.
Jak przygotować chleb bezglutenowy w domu?
Wiele osób zamiast kupować chleb w sklepach woli upiec go w domu. Jak przygotować produkt bezpieczny dla osób z celiakią? Aby uzyskać zdrowy i smaczny chleb bez glutenu, należy zastosować mąkę gryczaną bądź ryżową. Takie pieczywo można upiec również z ziaren gryki. Jednak wcześniej należy je moczyć w wodzie przez co najmniej 12 godzin. Dzięki temu bezglutenowe pieczywo będzie miało doskonałą konsystencję.
W jaki sposób spożywać chleb bez glutenu?
Pieczywo bezglutenowe zastępuje klasyczne chleb czy bułki. Jednak aby uzyskać najlepszy smak tego produktu, warto przed spożyciem poddać go obróbce termicznej, np. w tosterze, na patelni, w piekarniku czy mikrofalówce. Dzięki temu zabiegowi chleb smakuje jak świeży produkt z piekarni, który z pewnością doceni każdy miłośnik chleba.