Najlepsze zapiekanki z pieczarkami, jakie jadłeś – sprawdź, jak je przygotować w domu!

0
88
5/5 - (1 vote)

Chrupiąca bagietka i kilka dodatków – oto przepis na danie idealne zarówno na kolację, jak i pyszną przekąskę w ciągu dnia. Szybkie w przygotowaniu, kuszące różnorodnością składników zapiekanki cieszą się niezwykłą popularnością. Te wykonane w domu mogą okazać się prawdziwą kulinarną ucztą. Niemal nieodzownym składnikiem każdej chrupiącej bułki podawanej na ciepło są pieczarki. Co można do nich dodać, aby stworzyć niesamowitą kompozycję, która podbije serca wszystkich smakoszy?

Zapiekanki z pieczarkami i serem – prosto, ale smacznie

Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, ale to wcale nie oznacza, że nie będą bogate w smaku. Będziecie potrzebować jedynie bagietki, ok. 300 g pieczarek, 200 g żółtego sera, opcjonalnie cebuli, ulubionych ziół i keczupu. Podsmażcie pokrojone w plasterki pieczarki na maśle razem z posiekaną cebulką. Doprawcie przyprawami. Bagietkę przekrójcie wzdłuż na pół i delikatnie podpieczcie w piekarniku, aby stała się chrupiąca. Na każdą połówkę bagietki nałóżcie porcję usmażonych pieczarek z cebulą, a następnie posypcie startym żółtym serem. Tak przygotowane zapiekanki włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczcie do momentu, aż ser się roztopi. Po wyjęciu pozostaje już tylko polać zapiekanki keczupem i podać gorące na stół.

Zapiekanki z pieczarkami, boczkiem i serem pleśniowym dla wielbicieli wyrazistych smaków

Jeśli lubicie dania pełne charakteru, to połączenie z pewnością wyjdzie naprzeciw waszym oczekiwaniom. Oprócz bagietki i pieczarek do wykonania zapiekanek w tej odsłonie będziecie potrzebować jeszcze ok. 100 g boczku i tyle samo sera pleśniowego typu camembert lub gorgonzola. Tutaj lepiej od keczupu sprawdzi się musztarda, którą posmarujcie przecięte na pół bagietki. Nałóżcie pieczarki oraz boczek, pocięty w cienkie paski i podsmażony na patelni. Na wierzch pokruszcie ser pleśniowy. Dla jeszcze lepszego efektu możecie posypać zapiekanki startym żółtym serem. Pieczcie w piekarniku do roztopienia sera w temperaturze 180°C. Charakterystyczny smak sera pleśniowego doskonale będzie komponował się z chrupiącym boczkiem i delikatnymi pieczarkami. Zapiekanek w takim wydaniu po prostu trzeba spróbować!

Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem – na większy apetyt

Jeśli jesteście miłośnikami mięsnych przysmaków, z pewnością nie przejdziecie obojętnie obok zapiekanek z dodatkiem mięsa drobiowego. Pokrójcie filet z kurczaka w małe kawałki i usmażcie z dodatkiem swoich ulubionych przypraw. Pieczarki podsmażcie na maśle z cebulką. Na rozkrojoną bagietkę nakładajcie najpierw pieczarki, a następnie mięso z kurczaka. Na koniec posypcie żółtym serem i upieczcie w piekarniku. Takie połączenie smaków możecie dodatkowo wzmocnić, doprawiając zapiekanki bardziej wyrazistymi sosami, np. czosnkowym, tzatziki lub barbecue. Takiej kombinacji trudno będzie się oprzeć!

Zapiekanki z pieczarkami i sosem śmietanowym – harmonijny smak i kremowa konsystencja

Sos śmietanowy nie jest przeznaczony wyłącznie do zapiekanek makaronowych. Można z powodzeniem wykorzystać go także w wersji z chrupiącym pieczywem. Do jego przygotowania będziecie potrzebować 150 ml śmietany 18%, pieczarek, cebuli i czosnku. Pokrojone pieczarki podsmażcie z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajcie śmietanę i gotujcie na małym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Doprawcie pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Tak przygotowany sos śmietanowy nakładajcie na bagietki, posypcie żółtym serem i zapieczcie. Jeśli lubicie kremowe, ale intensywne smaki, ta propozycja was nie zawiedzie.

Zapiekanki z pieczarkami, szpinakiem i serem feta – różnorodność smaków w jednym daniu

Dobrze znana i ceniona kuchnia grecka może także zainspirować do przyrządzenia zapiekanek w stylu śródziemnomorskim. Na bagietki nałóżcie porcję pieczarek, szpinaku i pokruszonej fety. Zapieczcie w piekarniku. Wyjątkowego greckiego charakteru dodadzą zapiekankom suszone pomidory i oliwki, tworząc kompozycję jedyną w swoim rodzaju. Zapiekanki z pieczarkami można przygotować na wiele sposobów, w zależności od upodobań i dostępnych składników. Chcecie stworzyć prosty i szybki posiłek na bazie chrupiącej bagietki? Przepis na zapiekanki z pieczarkami i serem na stronie przepisy.pl to doskonały początek do późniejszych kulinarnych eksperymentów!