Jak wybrać najlepszy robot planetarny do wyrabiania chleba?

0
31
4/5 - (2 votes)

Zapach domowego chleba jest nie do podrobienia. W żadnej piekarni chleb nie pachnie tak pięknie jak w domu. Aby jednak cieszyć się ciepłym i dobrze wyrośniętym bochenkiem, trzeba mieć dobry robot planetarny. Podpowiemy ci, jak go wybrać

Czy do wyrabiania ciasta na chleb potrzebny jest robot?

Przeciwnicy robotów zapewne powiedzą, że nasze babki nie wiedziały, co to roboty kuchenne, a chleb im zawsze wyrastał. To prawda. Nie znały robotów planetarnych, zmywarek, kuchenek mikrofalowych i wielu innych rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie dziś życia. Ale to, że one miały trudno, nie musi oznaczać, że my nie możemy korzystać z nowych technologii.

Oczywiście da się wyrobić ciasto na chleb ręcznie, ale będzie to trwało dłużej i może być męczące, szczególnie dla nadgarstków. Zdecydowanie lepszą opcją jest użycie robota. Wyrabianie będzie trwało krócej i z cała pewnością będzie dokładniejsze.

Plusem jest też czas odzyskany dzięki robotowi. Ponieważ dobry robot z misą nie potrzebuje stałego podtrzymywania, można w tym czasie robić zupełnie inne rzeczy. To dokładnie tak samo, jakby dostać dodatkowo trzecią i czwartą rękę.

Dlaczego robot planetarny jest lepszy od zwykłego?

Robot planetarny może pochwalić się złożonym ruchem mieszadeł, które jednocześnie obracają się wokół własnej osi i wokół wewnętrznej krawędzi misy. Dzięki temu wyrabianie ciasta trwa krócej i jest dokładniejsze. A wiadomo, że im lepiej wyrobione ciasto, tym samczniejszy i bardziej puszysty będzie chleb.

Robot planetarny ma też mieszadło w kształcie haka. Klasyczne miksery takiego nie mają, to co innego niż spiralne mieszadła.

Jaki robot planetarny jest najlepszy do wyrabiania chleba?

Przy wyborze robota do wyrabiania chleba koniecznie trzeba zwrócić uwagę na wielkość misy. Tu obowiązuje prosta zasada, że im większa, tym lepsza, przy czym 6 litrów trzeba uznać za minimum. W dużej misie zmieści się pokaźna porcja ciasta i zostanie jeszcze dość miejsca na wyrastanie.

Kolejny istotny punkt, to moc robota planetarnego. Powinna mieć przynajmniej 1000 W, ale jeszcze lepiej, gdy będzie to 1800 – 2000 W. Ciasto w czasie wyrabiania stawia opór, zbyt mała moc mogłaby nie podołać zadaniu.

Dobre roboty planetarne mają kilka rodzajów mieszadeł. Do wyrabiania ciasta na chleb najlepsze jest mieszadło w kształcie haka. Może wydawać się niepozorne i mało wydajne, ale jest dokładnie odwrotnie. To właśnie takie mieszadło najlepiej wyrobi ciasto. Co ciekawe, kształt haka przyjmuje też ręka, jeśli ktoś ma chęć wyrabiać ciasto ręcznie.

Płynna regulacja prędkości pozwala dopasować tryb pracy robota planetarnego do gęstości ciasta. Zdecydowanie lepsza jest regulacja płynna niż skokowa. Taką funkcję ma na przykład Robot planetarny WRK2000.

Warto też wspomnieć o stabilności urządzenia i antypoślizgowych stopkach. Robot powinien pracować bez konieczności trzymania go w rękach, jak to ma miejsce w przypadku klasycznego miksera.

Gotowy chleb można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do przekąsek na ciepło. Do tego celu przyda się opiekacz do kanapek ST150 CHRUPI, za pomocą którego w krótkim czasie przyrządzisz pyszne, chrupiące kanapki w dowolnej wersji.