Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien dostarczyć energii na wiele godzin. Choć jest istotne w każdym regionie świata, to w zależności od kraju tradycyjne śniadanie wygląda inaczej, co wynika m.in. z uwarunkowań kulturowych i położenia geograficznego. Co najczęściej jada się na śniadanie na Półwyspie Skandynawskim? Okazuje się, że nordycki jadłospis niewiele różni się od tego, który jest powszechny w Polsce.
W krajach nordyckich, takich jak Finlandia, Szwecja i Norwegia, klasyczne śniadanie ma być przede wszystkim pożywne. Zazwyczaj jest proste i składa się z produktów zbożowych, warzyw, nabiału oraz ryb. Jak szybko możesz przygotować smaczne nordyckie śniadanie z wykorzystaniem płatków owsianych i chleba razowego?
Chleb jako podstawowy składnik nordyckiego śniadania
Podstawowym elementem śniadań w krajach skandynawskich jest pieczywo. Świeże bułki i chleb goszczą na każdym stole. Najbardziej cenione są wypieki o chrupiącej skórce, dlatego w wielu domach kromki są podgrzewane bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki dostępowi do ryb i owoców morza, na kanapkach często pojawiają się łosoś, śledź czy makrela. Popularne są również kromki posmarowane masłem i białym serem, z dodatkiem pokrojonego jajka na twardo, papryki i ogórka.
Oprócz wytrawnych kanapek dużą popularnością cieszy się także słodkie pieczywo oraz kanapki z karmelowym serkiem – brunost.
Chcąc przygotować nordyckie śniadanie, składników możesz szukać w sklepie internetowym Auchan, np. różne rodzaje chleba razowego znajdziesz na stronie:
Havregrot – płatki owsiane w roli głównej
Jednym z popularnych dań śniadaniowych w różnych krajach jest owsianka, znana jako havregrot. Jest smaczna, zdrowa i sycąca. Cieszy się dużym uznaniem także w kuchni nordyckiej, gdzie spożywa się ją nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek, a czasem nawet na obiad. W podstawowym przepisie gotuje się mleko z płatkami owsianymi, następnie dodaje różne składniki, takie jak miód, orzechy czy owoce, na przykład banany lub jabłka. Przeglądając blogi kulinarne, z pewnością znajdziesz wiele inspiracji z dodatkowymi składnikami, które sprawią, że twoja owsianka będzie jeszcze smaczniejsza.
Jeśli zabraknie ci płatków owsianych, możesz je zamówić online na stronie
Musli i granola z jogurtem naturalnym
W Skandynawii jednym ze składników śniadania jest musli z jogurtem. Nie musisz kupować gotowych mieszanek, ponieważ samodzielne przygotowanie domowego musli jest szybkie i proste. Podstawą są płatki owsiane, które możesz wymieszać z suszonymi owocami, orzechami i nasionami – wybór jest ogromny, a w sieci z pewnością znajdziesz wiele inspiracji. Nie brakuje również przepisów na smaczną granolę, którą przygotujesz z miodu, płatków owsianych i oleju kokosowego. Wystarczy, że wymieszasz składniki i będziesz piec przez około 20 minut.
Składniki na musli i granolę kupisz w sklepie online Auchan na stronie https://zakupy.auchan.pl/.
Jak widzisz, nordyckie śniadanie jest łatwe do przygotowania i możesz je zrobić z powszechnie dostępnych produktów spożywczych. Serwując domownikom kanapki, owsiankę i musli, masz pewność, że posiłek będzie smaczny, pożywny i dostarczy energii na długi czas.