Folia aluminiowa a bezpieczeństwo w kuchni
Znamy ją wszyscy. Folia aluminiowa wykorzystywana jest praktycznie na całym świecie, przeważnie w kuchni. Jednak zdarzają się opinie, które kwestionują bezpieczeństwo aluminium w czasie gotowania, jak i mrożenia żywności. Przyjrzyjmy się sprawie bliżej.
Folia aluminiowa do zamrażania
Używanie folii aluminiowej do mrożenia żywności jest skuteczne, fakt. Jest też zarazem bezpieczne. Pomaga chronić żywność przed tzw. oparzeniem mrozowym, ponieważ stanowi barierę między materią organiczną a powietrzem. Jednak do mrożenia najlepiej sprawdzi się wyższej jakości folia aluminiowa. Chodzi o to, aby zapewnić jak najdokładniejszą izolację.
Skuteczność folii aluminiowej w zamrażaniu polega również na ergonomii. Szczelne owinięcie żywności bez kieszeni powietrznych ułatwia przechowywanie. Dzięki temu można też zabezpieczyć jedzenie przed rozwojem bakterii, jeśli akurat dojdzie do przerwy w dostawie prądu. Właściwości termiczne folii aluminiowej są w końcu dużo lepsze niż w przypadku innych rozwiązań.
Nie znaczy to jednak, że aluminium brakuje ograniczeń. Wprawdzie jest dobrym materiałem do krótkotrwałego mrożenia, nie poleca się takiej folii do długoterminowego przechowywania. Do takich celów lepszym wyborem może być pakowanie próżniowe lub użycie specjalnych pojemników gastronomicznych.
Bezpieczeństwo aluminium w kuchni na co dzień
Tak więc folia aluminiowa jest powszechnie stosowana w kuchni ze względu na swoją wszechstronność oraz właściwości termiczne. Wytrzymuje niskie, jak i wysokie temperatury, dzięki czemu jest bezpieczna do gotowania w piekarniku i na grillu. Jednak stosowanie jej w kuchenkach mikrofalowych może powodować iskrzenie, co w rezultacie prowadzi do uszkodzenia urządzania. W skrajnych przypadkach dochodzi do pożaru.
Wiele osób wskazuje, że podczas gotowania kwaśnych lub słonych potraw folia może reagować z tymi substancjami, co z kolei może prowadzić do wypłukiwania śladowych ilości aluminium do żywności. Badacze są jednak pewni, że ilość ta jest raczej nieszkodliwa dla ludzi. Wyjątek stanowią sytuacje, w których biorą udział indywidualne problemy alergiczne. Warto mieć na uwadze i niektóre schorzenia jak np. niewydolność nerek.
Ogólnie rzecz biorąc, bezpieczeństwo folii aluminiowej w gotowaniu jest bez zarzutów, o ile używa się jej z głową na karku. Takie opakowanie jest również przydatnym narzędziem do mrożenia, szczególnie na krótkie okresy. Choć aluminium nie jest wskazane w każdym przypadku, trudno o bardziej funkcjonalny materiał do codziennych działań w kuchni.