Ekskluzywne kawy świata – co sprawia, że są tak drogie?

0
27
5/5 - (1 vote)

Większość miłośników kawy zgadza się z tym, że ziarna ze średniej i wyższej półki cenowej cechują się zdecydowanie lepszą jakością niż najtańsze mieszanki dostępne w marketach. Gdy kupujemy droższe produkty, wiemy więc, że płacimy za dużo bogatsze doznania smakowe. Jak wygląda to jednak w przypadku najdroższych kaw świata, które kosztować mogą nawet kilka tysięcy złotych za kilogram? Czy za tak wysokimi cenami faktycznie podąża niezrównana jakość? I co właściwie sprawia, że ekskluzywne ziarna kawy są aż tak drogie? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule!

Ekskluzywne kawy – co je wyróżnia?

O niezwykle drogich odmianach ziaren, których produkcja często wiąże się z wykorzystaniem nietypowych metod, słyszało większość osób zagłębiających się w świat kawy. Choć niektórzy traktują te produkty tylko jako ciekawostkę, wielu z nas chciałoby samemu przekonać się, czy ich smak i aromat faktycznie wart jest tak wysokiej ceny. Czego możemy więc się spodziewać po najdroższych kawach świata?

Oferowane przez nie doznania smakowe naprawdę mogą zaskoczyć. Rzadkie kawy premium często cechują się bowiem zupełnie niepowtarzalnym smakiem i aromatem, który trudno jest porównać do naparów przygotowanych z bardziej tradycyjnych odmian. Właściwości te wynikają zwykle z niestandardowych (i często zaskakujących) metod uprawy lub obróbki, które przekładają się również na bardzo wysokie ceny.

Dlaczego luksusowe kawy są drogie?

W zestawieniu najdroższych kaw świata znaleźć możemy kilka odmian ziaren pochodzących z różnych (często odległych od siebie) regionów i cechujących się zupełnie innymi właściwościami. Co w takim razie sprawia, że są one tak drogie? Na cenę ekskluzywnych ziaren kawy wpływ mają najczęściej czynniki takie jak:

  • uprawa w trudnych warunkach – niektóre gatunki kawy mogą być uprawiane wyłącznie w bardzo specyficznych warunkach, co przekłada się na ich ograniczoną dostępność, a tym samym na dużo wyższą cenę;
  • wymagająca obróbka danej odmiany – bardzo wysoka cena ziaren wynikać może również z trudnego lub czasochłonnego procesu wypalania i ekstrakcji danej odmiany kawy;
  • nietypowy sposób pozyskiwania – wśród najdroższych kaw świata znajdują się odmiany, które przetwarzane są w unikalny i wymagający dużych nakładów pracy sposób. Powszechnie znanym przykładem jest tu pozyskiwanie ziaren z odchodów niektórych zwierząt.

Zestawienie najdroższych kaw świata

Ze względu na to, że ceny poszczególnych odmian ziaren ciągle się zmieniają, w rankingach najdroższych kaw świata co jakiś czas pojawiają się nowe pozycje. Istnieją jednak również takie rodzaje ziaren, które od lat regularnie możemy znaleźć w tego typu zestawieniach. Zaliczają się do nich między innymi:

  • Black Ivory Coffee – ta odmiana kawy pozyskiwana jest z odchodów słoni, które zjadają nasiona kawowca. Dzięki temu, że ziarna takie są wstępnie przetrawione, uzyskują one nowe, unikalne nuty smakowe.
  • Kopi Luwak – tak jak w przypadku Black Ivory Coffee, kawa Kopi Luwak pozyskiwana jest z odchodów zwierząt. W tym wypadku wstępne trawienie odbywa się w żołądku łaskuna muzanga, co również przekłada się na wyjątkowe walory smakowe.
  • Finca El Injerto Coffee – kawa, która uprawiana jest w Gwatemali na wysokości od 1500 do 2000 metrów nad poziomem morza. Wytwarzająca ją rodzinna plantacja działa już od ponad 150 lat.
  • Saint Helena – pochodząca z wyspy Świętej Heleny kawa, która zyskała sławę dzięki Napoleonowi Bonaparte. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza między innymi wulkanicznej glebie, na której jest uprawiana.

Ekskluzywne ziarna kawy – czy naprawdę warto je kupować?

Widząc ceny, jakie osiągają najdroższe kawy świata, możesz zadawać sobie pytanie o to, czy warto w ogóle zastanawiać się nad ich zakupem. Naszym zdaniem zdecydowanie tak, pod warunkiem że jesteśmy już naprawdę zaznajomieni z różnymi gatunkami kawy i żadna tradycyjna odmiana ziaren nie jest w stanie nas zaskoczyć.

Jeśli natomiast nadal nie masz aż tak dużego doświadczenia, warto najpierw poznać kilka bardziej tradycyjnych gatunków wysokiej jakości kaw ziarnistych. W ten sposób będziemy mogli nauczyć się rozróżniać poszczególne nuty smakowe i aromaty oraz dowiedzieć się, jak wpływają one na nasze ogólne doznania podczas picia naparu. Dzięki temu łatwiej będzie Ci docenić wyjątkowe właściwości, które oferują najdroższe kawy świata.