Jak myć owoce i warzywa?

0
15
Rate this post

Owoce i warzywa powinny stanowić źródło codziennej dawki witamin i minerałów. Spożywanie ich w świeżej postaci jest kluczem do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie zmniejsza ryzyko rozwoju wielu, groźnych chorób. Wszelkie korzyści zdrowotne mogą jednak zostać stłumione poprzez ich nieodpowiednie przygotowanie do jedzenia. Na ich powierzchni znajduje się wiele substancji, które mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. Mycie warzyw i owoców teoretycznie wydaje się być prostą czynnością, jednak w rzeczywistości wiele osób robi to niepoprawnie.

Dlaczego należy myć owoce i warzywa?

Mycie owoców i warzyw jest niezbędne, ponieważ na ich powierzchni mogą gromadzić się różne szkodliwe substancje oraz mikroorganizmy. Z biegiem czasu podczas wzrostu i magazynowania osadzają się na nich:

  • pestycydy,
  • nawozy,
  • metale ciężkie,
  • środki ochrony roślin,
  • bakterie chorobotwórcze,
  • pasożyty,
  • drożdże
  • jaja owadów.

Spożycie zanieczyszczonych warzyw i owoców może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, a w ciężkich przypadkach nawet do zapalenia opon mózgowych.

Dodatkowym zagrożeniem jest również pleśń, wywoływana przez grzyby takie jak Aspergillus i Penicillium. Przenoszą się one poprzez kontakt z zainfekowaną żywnością. Z reguły roślinę taką należy bezzwłocznie wyrzucić. Nie zawsze jednak pleśń jest dostrzegalna gołym okiem. W takich przypadkach bez wątpienia jej umycie zapobiegnie przykrym konsekwencjom.

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

Najważniejsze jest, aby zawsze dokładnie myć warzywa i owoce pod bieżącą wodą, zanim będą przygotowywane do spożycia. Co równie istotne, należy to robić bezpośrednio przed jedzeniem lub dalszą obróbką. Mycie po zakupie zdecydowanie skraca czas ich przydatności. Zabieg ten należy wykonać nawet, jeżeli dana roślina zostanie obrana. Pozwala to na zabezpieczenie miąższu przed zanieczyszczeniami przenoszonymi na rękach. Dokładny sposób mycia zależy od konkretnego przypadku. Przyjmuje się, że:

  • Twarde warzywa korzeniowe oraz owoce z włoskowatą skórką – należy najpierw dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a później wyczyścić za pomocą szczoteczki.
  • Z warzyw liściastych – najpierw należy usunąć zewnętrzną warstwę liści, a następnie dokładnie opłukać je w durszlaku i odcedzić.
  • Drobne i delikatne warzywa oraz owoce – przed płukaniem powinny być także umieszczane durszlakach.
  • Twarde owoce i warzywa rosnące nad powierzchnią ziemi – należy obmywać pod intensywnym strumieniem wody.
  • Duże warzywa – np. brokuł czy kalafior, powinny być przed płukaniem pokrojone na mniejsze części.
  • Owoce cytrusowe o grubej skórce – można wykonać przy wykorzystaniu gorącej wody.

Do mycia warzyw i owoców nie należy używać mydła i detergentów, nawet jeżeli są określane jako bezpieczne dla środowiska. Mydliny są trudne do całkowitego usunięcia z porowatej skórki, a ich spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia.

Alternatywne metody mycia owoców i warzyw

Wyniki badań wskazują, że aby w pełni usunąć pestycydy i inne środki chemiczne z powierzchni warzyw i owoców warto skorzystać z dokładniejszego ich mycia. Aby je zapewnić, należy posłużyć się dodatkowymi środkami. Wykorzystywać można do tego:

  • Roztwór soli (2% przez 10 min) – niweluje wiele pestycydów. Niedokładne opłukanie z roztworu soli może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi.
  • Roztwór octu (1:1 z wodą przez 30 min) – pozwala na usunięcie jaj glisty ludzkiej, niektórych bakterii i pestycydów, jednak skórki przenikają zapachem i posmakiem octu.
  • Roztwór sody oczyszczonej (20 g na litr wody przez 15 minut) – skutecznie pomaga usunąć pestycydy. Metoda najczęściej polecana ze względu na skuteczność i ekologię.

Dezynfekcja żywności za pomocą środków zawierających alkohol nie posiada żadnego uzasadnienia i negatywnie rzutuje na wartości odżywcze żywności.

Podsumowanie

Poprawne mycie owoców i warzyw jest niezastąpioną czynnością. Pozwala na zniwelowanie ryzyka spożywania zanieczyszczonego jedzenia. Mycie żywności powinno odbywać się bezpośrednio przed spożyciem i przygotowaniem. Można to robić pod gorącą lub zimną wodą, jednak zawsze musi być czysta. Doskonale sprawdza się także roztwór sody oczyszczonej, czy inne alternatywne metody, które wspomagają usunięcie pestycydów.

Artykuł przygotowany we współpracy z hurtownią warzyw i owoców https://lilufruits.pl/