Wielkopolska to region, który może się pochwalić bogatą historią, ciekawą kulturą i obyczajami. Bardzo dobrze funkcjonuje gospodarczo, a ponadto słynie z czystych jezior i lasów. Stolicą Wielkopolski jest urokliwy Poznań, którego symbolem są dwa trykające się koziołki. Ważnym elementem lokalnej tożsamości jest kuchnia. Regionalne dania potrafią zachwycić niejednego turystę. Opowiemy zatem o najciekawszych daniach kuchni wielkopolskiej, których koniecznie trzeba spróbować w czasie wizyty w Poznaniu.
Smaki Wielkopolski – co warto zjeść w Poznaniu i okolicach?
Zwiedzając Wielkopolskę, trzeba skosztować lokalnych przysmaków. Do najważniejszych dań regionalnych należą:
Pyry z gzikiem – ta potrawa to niekwestionowana królowa wielkopolskich dań. Urzeka prostotą i niebanalnym połączeniem ziemniaków z białym serem. Ziemniaki gotuje się w mundurkach i podaje z twarożkiem z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Proste i pyszne!
Szare kluski – to kluski gotowane ze startych ziemniaków. Podaje się je zazwyczaj w towarzystwie kapusty kiszonej, polane tłuszczem ze skwarkami. Nazwa pochodzi od charakterystycznego szarego koloru, który przybierają ziemniaki w trakcie obróbki.
Plyndze – to kolejna potrawa z ziemniaków. To Wielkopolska, a więc nie może być inaczej! Plyndze to po prostu placki ziemniaczane. W sercu Wielkopolski podaje się je ze śmietaną i cukrem, ale również na słono (z sosem i gulaszem).
Polewka – jest to tradycyjna wielkopolska zupa postna, przyrządzana na maślance. Wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy zagotować maślankę, a następnie wlać roztrzepaną z mąką śmietanę. Polewkę podaje się z ziemniakami lub z twarogiem (w zależności od części regionu).
Ślepe ryby – jest to prosta zupa ziemniaczana, gotowana na wędzonych żeberkach. Do wywaru dodaje się ziemniaki i włoszczyznę, a całość zagęszcza przy pomocy zasmażki.
Kaczka po poznańsku – z Wielkopolską kojarzy się również pieczona kaczka, z jabłkami i w aromatycznym sosie. Najczęściej podaje się ją z ziemniakami i modrą kapustą, ale też z buraczkami.
Czernina – tę zupę albo się kocha, albo nienawidzi. Na pewno warto spróbować. Przygotowuje się ją na bazie rosołu z kaczki z dodatkiem kaczej krwi. Czerninę podaje się z ziemniakami, ale także z lanymi kluseczkami lub makaronem.
Nie można też zapomnieć o słodkościach. Do najsłynniejszych wielkopolskich wypieków należą oczywiście rogale świętomarcińskie. Są wypiekane na bazie oryginalnej receptury od XIX wieku, a tradycja jest związana z obchodami dnia św. Marcina. Dużą popularnością cieszą się też szneki z glancem (czyli drożdżówki) oraz klasyczna babka.
Wielkopolska kuchnia stawia przede wszystkim na dobrej jakości, sezonowe produkty. Smaczne dania serwuje restauracja pod Poznaniem. Warto spróbować różnych dań, aby w pełni poznać specyfikę regionu.
Gdzie szukać wielkopolskich przysmaków?
Jak wspomnieliśmy – wielkopolskich smaków zakosztujesz w restauracji. Nie tylko w Poznaniu. Warto odwiedzić także okolice, a nawet mniej turystyczne regiony Wielkopolski. Gdzie znajdziesz autentyczne wielkopolskie specjały?
Gospodarstwa agroturystyczne;
Targi i jarmarki;
Browary regionalne;
Serowarnie;
Lokalne restauracje.
Zwiedzając Wielkopolskę, warto zaglądać na festyny i różnego rodzaju festiwale kulinarne. W ten sposób można zasmakować prawdziwej regionalnej kuchni. A ta jest niezwykle bogata i różnorodna. Dostarcza wrażeń smakowych, a przy okazji rozpieszcza inne zmysły. Planując wizytę w Poznaniu, nie zapomnij odwiedzić lokalnej restauracji, wybrać się na targ i zajrzeć do rodzinnego gospodarstwa na wielkopolskiej wsi.