Kasza pęczak jest niedocenianym produktem, który w naszych domach często ustępuje miejsca popularniejszym ziemniakom, ryżowi lub innym rodzajom kasz. Tymczasem pęczak to pełnia smaku i zdrowia. Poznaj właściwości oraz sposoby na wykorzystanie kaszy pęczak w kuchni i zacznij uwzględniać ją w rodzinnych jadłospisach.
Z jakiego zboża powstaje kasza pęczak?
Kasza pęczak wytwarzana jest z jęczmienia. Jest to najmniej przetworzona, a zarazem najbardziej odżywcza ze wszystkich kasz jęczmiennych. W opakowaniu kaszy pęczak znajdziesz całe ziarna, pozbawione jedynie zewnętrznych łusek. Pęczak na tle innych kasz wyróżnia się naturalnym, delikatnie orzechowym smakiem. (Zastanawia mnie ten orzechowy smak, ja za dużo styczności nie miałam z pęczakiem więc nie wiem)
Właściwości kaszy pęczak
Kasza pęczak jest cennym źródłem białka roślinnego (w 100 g suchych ziaren ekologicznej kaszy znajduje się 9,5 g białka). Oznacza to, że posiłki wzbogacone o kaszę pęczak stają się bardziej sycące, o co oprócz białka dba także błonnik pokarmowy. Składnik ten pomaga w utrzymywaniu prawidłowej perystaltyki jelit, będąc wsparciem dla całego układu pokarmowego. Spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego przyczynia się do zapobiegania zaparciom oraz regulowania poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.
Kasza pęczak pomoże Ci wzbogacić codzienną dietę całej rodziny w niektóre witaminy oraz składniki mineralne. W jęczmieniu zawarta jest między innymi witamina E oraz witaminy z grupy B. W zbożu tym obecne są również potas, cynk, fosfor czy żelazo.
Do czego można wykorzystać kaszę pęczak?
Kasza pęczak ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Możesz wykorzystać ją na przykład jako dodatek do zup, dzięki czemu staną się one bardziej sycące. Z kaszy pęczak powstanie przepyszny krupnik. Możesz zastąpić nią również ryż podczas gotowania zupy ogórkowej albo pomidorowej. Pęczak to dobry wybór na główny składnik farszu. Wystarczy zmieszać go np. z cebulą, pieczarkami oraz serem feta, a następnie gotowym farszem wypełnić wydrążone papryki, cukinie albo pomidory i upiec warzywa w piekarniku. Kasza pęczak może być ponadto samodzielnym dodatkiem do dań mięsnych. Co ciekawe, pęczak dobrze smakuje także na zimno. Z powodzeniem możesz wykorzystać tę odmianę kaszy do przygotowania sałatek albo doskonałego i bogatego w wartości pęczotto.
Prosty przepis na obiad z kaszą pęczak w roli głównej
Doceniasz dobroczynne właściwości oraz charakterystyczny smak kaszy pęczak i chcesz częściej tworzyć posiłki z jej udziałem, ale brakuje Ci pomysłów? Mamy dla Ciebie prosty przepis, w którym kasza pęczak gra główną rolę. Będzie to tzw. „kaszotto”, czyli danie z kaszy inspirowane włoskim risotto. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kaszy pęczak, bulionu oraz warzyw, które akurat masz w lodówce. Warzywa (np. cebulę, cukinię, paprykę) pokrój w drobną kostkę i podsmaż na głębokiej patelni. Po chwili wsyp suchą kaszę i całość zalej szklanką bulionu. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj bulionu, aż kasza stanie się miękka i wchłonie płyn. Na koniec dopraw potrawę solą, pieprzem i natką pietruszki.