5/5 - (1 vote)

Pieczywo w dyskontach i piekarniach jest dostępne od ręki i są to produkty różnego typu. Jako klient możesz kupić bułki, chleby i inne wypieki – po prostu kupić to, czego aktualnie najbardziej potrzebujesz.

Jeśli nie patrzysz na produkty w piekarni tylko z poziomu tego, co aktualnie masz ochotę zjeść, to z pewnością bierzesz pod uwagę aspekty zdrowotne i odżywcze poszczególnych produktów.

Jako świadomy konsument na pewno zastanawiasz się, jak spożywanie ciemnego i białego pieczywa wpływa na Twój organizm. W dzisiejszym wpisie postaramy się wyjaśnić i szczegółowo omówić te kwestie!

Fakty i mity na temat pieczywa

Dietetycy donoszą, że białe i ciemne pieczywo ma sporo zalet i wad, o których osoby dbające o swoje zdrowie powinny koniecznie wiedzieć. W pierwszej kolejności omówimy fakty dotyczące pieczywa każdego typu:

  1. Pełnoziarniste pieczywo jest bogatsze w błonnik – wypieki pełnoziarniste zawierają w sobie ziarno (w zależności od typu), a to sprawia, że jest bogatsze w błonnik, witaminy i minerały. Błonnik w diecie jest odpowiedzialny za wspieranie kondycji serca i trawienia.
  2. Białe pieczywo jest trawione szybciej – spożywanie białego pieczywa jest szybko trawione i w konsekwencji wchłaniane do organizmu. Prowadzi to jednak do szybszego wzrostu poziomu cukru we krwi (wyższy IG). Warto zauważyć, że może to być mniej korzystne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
  3. Skład pieczyw wpływa na jego jakość – z naszej strony rekomendujemy, by zwracać uwagę na skład pieczywa, a nie tylko na jego kolor czy nazwę. Najlepsze pieczywo pełnoziarniste ma mąkę pełnoziarnistą na pierwszym miejscu w składzie (jeśli posiada skład), jest bez dodatku cukrów, konserwantów i sztucznych barwników.

Mity o pieczywie są następujące:

  1. Pieczywo bezglutenowe jest zdrowsze – warto wziąć pod uwagę, że produkty bezglutenowe mogą być mniej wartościowe względem klasycznych. Zawierają mniej błonnika i więcej cukrów. To z kolei sprawia, że niekoniecznie jest zdrowsze dla organizmu, nie wspiera pracy serca i trawienia.
  2. Spożywanie pieczywa ziarnistego buduje masę – pieczywo pełnoziarniste pomaga kontrolować apetyt poprzez wyższą zawartość błonnika. Uważa się, że spożywanie pieczywa ziarnistego pomaga kontrolować zdrową masę ciała.
  3. Ciemne pieczywo jest zdrowsze niż białe – w wielu przypadkach tak jest, lecz nie zawsze. Niektóre typy pieczywa ciemnego wcale nie są zdrowsze niż białe. Ważniejsze jest sprawdzenie składu, czy pieczywo rzeczywiście zawiera mąkę pełnoziarnistą. Nie każde ciemne pieczywo musi być pełnoziarniste, tym bardziej w dzisiejszych czasach, gdzie jakość różnych produktów spożywczych często bywa wątpliwa.

Jak w inny sposób zadbać o zdrowie organizmu?

Zdrowe odżywianie, w tym spożywanie odpowiedniego rodzaju pieczywa na pewno wpłynie na twoje zdrowie, lecz nie zagwarantuje Ci długowieczności. By utrzymać dobrą kondycję organizmu, warto wprowadzić codzienną suplementację.

Suplementacja minerałami, witaminami, keratyną, białkiem, a przypadku kulturystów nawet przez Stenabolic SR9009 może przynosić pozytywne efekty w codziennym życiu i może mieć wpływ na organizm w dłuższej perspektywie. Jako świadomy konsument zwracaj uwagę na skład produktów i dbaj o codzienną porcję witamin i minerałów w swojej diecie, niezależnie od tego, czy uprawiasz jakiś sport, czy raczej stronisz od aktywności fizycznej.