4/5 - (1 vote)

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna, znana jako dieta keto, to sposób odżywiania, który polega na znacznym ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu ilości tłuszczów w diecie. Celem tego stylu żywienia jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym zaczyna on spalać tłuszcz jako główne źródło energii. Taki proces metaboliczny ma korzystny wpływ na zdrowie i może być stosowany w celu redukcji masy ciała, a także wspomagania leczenia niektórych schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2 czy padaczka lekooporna.

Kto powinien stosować dietę ketogeniczną?

Dieta ketogeniczna może dawać wymierne rezultaty, ale nie można zapominać, że jest to restrykcyjna dieta eliminacyjna i nie powinna być stosowana uprzedniej konsultacji. Kontrola lekarska zarówno przed przejściem na keto, jak i w trakcie jest zdecydowanie wskazana. Co istotne warto by opiekę w tym czasie sprawowali zarówno dietetyk, jak i neurolog. 

Efekty stosowania diety keto będą widoczne dla większości, ale są osoby, które mogą czerpać z niej najwięcej korzyści. Należą do nich zmagający się z nadwagą, którym zbicie masy przychodzi z dużym trudem. Skorzystają również cukrzycy, którym zależy na stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ostatnią grupą jednak nie mniej istotną są osoby, a w szczególności dzieci i młodzież zmagający się z problemami neurologicznymi. Zastosowanie diety ketogenicznej przynosi bardzo dobre rezultaty, chociażby w leczeniu epilepsji. 

Zalety diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna ma wiele korzyści zdrowotnych, a niektóre z efektów można nazwać spektakularnymi. To, co najszybciej rzuca się w oczy i czemu dieta keto zawdzięcza tak dużą popularność to szybka i istotna utrata wagi. Drastyczne ograniczenie węglowodanów i przejście w stan ketozy oznacza, że organizm zaczyna spalać zapasy tkanki tłuszczowej w tempie iście ekspresowym. Taki stan nie powinien być utrzymywany permanentnie, ale jeśli redukcja wagi jest priorytetem to ciężko o bardziej skuteczny sposób. 

Zrzucenie wagi to nie wszystko. Większość osób, które stosowało dietę ketogeniczną, wspomina o niesamowitym “kopie energetycznym”. Brak oznak zmęczenia, brak górek i dołów insulinowych i prawie nieskończony zapas energii zgromadzony w organizmie pozwala dawać efekt “turbo”. Co istotne, wspomniany efekt “turbo” dotyczy zarówno kondycji fizycznej, jak i psychicznej. Lepsza praca mózgu to koncentracja, brak problemów z pamięcią, szybszy refleks. 

Jakie mąki są dozwolone na diecie ketogenicznej?

Dieta keto jest dietą eliminacyjną, obniżającą ilość węglowodanów do absolutnego minimum. Stąd też tradycyjne mąki, zawierające w sobie w większości węglowodany musiały zostać wykreślone z menu. Jednak z powodu, że są istotnym składnikiem wielu potraw, na diecie ketogenicznej należy wybierać te o odpowiednio niskiej zawartości węglowodanów. Przed przejściem na tą dietę warto zaopatrzyć się w produkty keto. Oto kilka najlepszych opcji mąk keto:

1. Mąka migdałowa

Mąka migdałowa to jedna z najpopularniejszych mąk na diecie keto. Wytwarzana z migdałów jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik. Jak każda mąka keto ma niską zawartość węglowodanów. Mąka z migdałów cechuje się wysoką zawartością witaminy E oraz magnezu. Do jej wad zaliczyć trzeba dość wysoką cenę i małą popularność, co sprawia, że może trudna do znalezienia w sklepach. 

2. Mąka kokosowa

Mąka kokosowa to doskonała alternatywa na diecie ketogenicznej. Zawiera dużo błonnika i tłuszczów, co sprawia, że jest świetnym wyborem do wypieków. Ma charakterystyczny kokosowy zapach, a specyficzny smak, który nadaje potrawom, może nie każdemu pasować. Warto pamiętać, że dobrze chłonie płyny co sprawia, że wypieki wychodzą bardziej wilgotne i wymagają użycia większych ilości niż podanych w przepisach. 

3. Mąka z orzechów włoskich

Kolejna orzechowa mąka z niską zawartością węglowodanów. Obfituje w białko i zdrowe tłuszcze, jest też dobrym źródłem kwasów omega-3. Podobnie jak większość mąk keto, może być trudno dostępna i ma też odpowiednio wyższą cenę. 

4. Mąka lniana

Mąka lniana to doskonałe źródło błonnika i zdrowych tłuszczów. Do tego zawiera także lignany, które jako antyoksydanty wspierają odporność organizmu i zmniejszają stany zapalne. Podobnie jak w przypadku oleju lnianego, produkty pozyskane z mąki lnianej wspierają prawidłową pracę serca. Niestety również ta mąka ma swój specyficzny smak i zapach, który może wpływać na odbiór potraw z jej użyciem. 

5. Mąka łubinowa

Chociaż stosunkowo mało znana mąka łubinowa jest coraz bardziej popularnym składnikiem w diecie ketogenicznej. Jest bogata w białko i błonnik, a jej niska zawartość węglowodanów czyni ją doskonałym wyborem dla osób na diecie keto. Chociaż pomaga zredukować wagę ciała, to u niektórych osób może powodować wzdęcia i ma smak, który nie każdemu odpowiada. 

Dieta, keto a niedobór błonnika

Dieta ketogeniczna, jeśli nie jest dobrze zbilansowana, może łatwo prowadzić do niedoboru błonnika. Odpowiednia ilość błonnika jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, a niedobory mogą skutkować skutkować zaparciami, problemami w trawieniem i spadkiem kondycji flory jelitowej, co może przełożyć się na obniżoną odporność organizmu. Chociażby z tego powodu dieta keto powinna być wprowadzona i stosowana przy wsparciu odpowiednich lekarzy specjalistów.

Dieta ketogeniczna może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ale kluczowe jest odpowiednie dobranie składników, w tym mąk. Mąka migdałowa, kokosowa, z orzechów włoskich, lniana oraz łubinowa to świetne opcje, które dostarczają błonnika i składników odżywczych, a jednocześnie pomagają utrzymać niski poziom węglowodanów. Pamiętaj, że jak każda dieta eliminacyjna nie powinna być stosowana przed długi okres czasu, a przed jej rozpoczęciem warto zasięgnąć opinii u odpowiedniego lekarza.