Pełnowartościowa i zbilansowana dieta to bardzo krótka droga do zadbania o kondycję swojego organizmu. Dostarczanie mu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów pozwoli Ci skutecznie walczyć z infekcjami, ale również zapobiegać rozwojowi chorób i poprawić samopoczucie. Istnieje jednak kilka produktów, dzięki którym Twój jadłospis stanie się niemalże kompletny, a przy tym niesamowicie smaczny. O jakich mowa? Sprawdź!
Zakwas z buraków – codzienna porcja zdrowia
Sięgnij po aromatyczny zakwas z buraków, który jest coraz bardziej doceniany zarówno przez jego walory smakowe, jak i potencjał prozdrowotny. Bardzo istotny jest proces jego produkcji, który opiera się na naturalnej fermentacji buraków czerwonych. Oprócz nich masz do czynienia jedynie z wodą, jak również przyprawami i solą niezbędną do kiszenia warzyw.
Kiszenie nie może odbywać się bez wsparcia bakterii kwasu mlekowego, które znane są jako probiotyczne. To właśnie one w dużej mierze wzmacniają układ odpornościowy, jak również pozytywnie wpływają na procesy trawienne. W zakwasie buraczanym znajdziesz jednak dużo więcej drogocennych substancji. W praktyce mowa m.in. o betainie – naturalnym barwniku, któremu buraki zawdzięczają swój intensywny kolor. Jej właściwości są jednak niesamowite – redukuje stany zapalne i skutecznie zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze w postaci m.in. bakterii, wirusów czy grzybów.
Dobrej klasy zakwas z buraka to także bardzo dobry sposób na walkę z anemią. Jeśli będziesz pić go z samego rana na pusty żołądek, zwiększysz przyswajalność żelaza z układu pokarmowego. Ponadto nie można odmówić mu właściwości oczyszczających jelita, co jest bardzo dobrą formą profilaktyki ich chorób. Nie bez znaczenia pozostaje również rola witamin i antyoksydantów zawartych w zakwasie buraczanym, które pozytywnie wpływają nie tylko na ogólny stan Twojego zdrowia, ale również są wsparciem dla włosów, skóry i paznokci.
Sięgaj po zakwas z buraka zawsze wtedy, gdy borykasz się z zaparciami lub niestrawnością. Przyspiesza procesy trawienne i pozwala utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. W zakwasie znajdziesz również potas w dużej ilości, który pomoże Ci uregulować ciśnienie krwi. Duet żelaza i magnezu z kolei sprawi, że Twój układ krążenia otrzyma odpowiednie wsparcie.
Niewiele osób o tym wie, ale zakwas buraczany znakomicie spisuje się jako pomoc przy leczeniu niedoczynności tarczycy. Badania wykazują, że może istnieć zależność między wchłanianiem jodu w jelicie cienkim, a występowaniem tej choroby. Bakterie probiotyczne zawarte w zakwasie buraczanym przyczyniają się do poprawy składu flory jelitowej, a co za tym idzie, efektywności wchłaniania jodu.
Oliwa z oliwek – przyjemne z pożytecznym
Kolejnym produktem, którego nie może zabraknąć w Twoim domu jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. To prawdziwe bogactwo nie tylko smaku, ale również witamin, minerałów i składników odżywczych. Oliwa extra virgin pochodząca ze sprawdzonych źródeł posiada szereg właściwości prozdrowotnych, dzięki którym kompleksowo zadbasz o swoje zdrowie bez większego wysiłku.
Jednym z jej składników, którym zawdzięcza tak duży potencjał jest kwas oleinowy, który m.in. przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu we krwi. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, które są niezbędne dla prawidłowego działania Twojego organizmu na wielu płaszczyznach.
Dobrej klasy oliwa z oliwek z Hiszpanii, jak również z innych krajów słynących z gajów oliwnych to skarbnica takich witamin jak m.in. A, B, C, D, E, jak również K. Ponadto nie można zapomnieć o minerałach – m.in. potasie, magnezie czy fosforze.
Na wyróżnienie zasługuje również oleuropeina – naturalna substancja chemiczna, która znajduje się w liściu oliwnym, jak również owocach oliwki europejskiej. Dlaczego jest tak ważna? Przede wszystkim ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, jak również przeciwbakteryjne. Jej największe stężenie znajdziesz w oliwie wysokopolifenolowej.
Sięgaj po oliwę z oliwek, jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoich jelit i układu pokarmowego. Przyspieszysz procesy trawienne, jak również zapobiegniesz rozwojowi nieżytów i wrzodów żołądka. Ponadto daje uczucie sytości, dlatego też jest ogromnym wsparciem dla osób na diecie odchudzającej.
Oliwa z oliwek będzie także świetnym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę z uwagi na jej właściwości do asymilacji cukrów. Oprócz tego jest silnym przeciwutleniaczem – zawiera bowiem związki fenolowe. Tym samym m.in. zapobiega stanom zapalnym, rozwojowi nowotworów, jak również spowalnia procesy starzenia.
Ocet jabłkowy – pij ze smakiem i dbaj o zdrowie
Naturalny ocet jabłkowy to kolejny sprzymierzeniec Twojego organizmu. Tajemnica jego sukcesu tkwi w procesie fermentacji owoców, który odbywa się bez sztucznych dodatków, ale za to z bakteriami, które przekształcają alkohol w drogocenny kwas octowy. Z tego względu może on trwać nawet 2 lata, ale zdecydowanie warto czekać. Otrzymujesz bowiem napój pełen cennych wartości odżywczych, który nieustannie “pracuje”.
W occie jabłkowym znajdziesz wachlarz substancji prozdrowotnych. W praktyce mowa m.in. o zestawie witamin z grupy A, C, E, D, B1, B2, B6, B9, minerałach takich jak potas, siarka, miedź, krzem czy magnez. Ponadto możesz liczyć na pektyny, biotynę, enzymy i aminokwasy. Warto podkreślić także rolę kwasu octowego.