Jagody to jedne z najbardziej uniwersalnych i uwielbianych owoców letnich. Ich orzeźwiający smak i intensywny kolor sprawiają, że są idealnym dodatkiem do różnorodnych deserów. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy z jagodami, które z pewnością osłodzą nasz jadłospis.
Czekoladowo-jagodowe ciasto bez pieczenia
Pierwszą propozycją jest czekoladowo-jagodowe ciasto bez pieczenia, które idealnie sprawdzi się w letnie dni. Jest orzeźwiające, lekkie i smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu fanom słodko-kwaśnych połączeń kulinarnych. Co więcej, jego przygotowanie jest wyjątkowo proste – nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie trochę cierpliwości, aby ciasto odpowiednio stężało w lodówce.
Na początek w osobnych naczyniach rozpuść w wodzie galaretki jagodowe oraz żelatynę. Odstaw do ostudzenia. W międzyczasie dno formy do pieczenia wyłóż folią spożywczą i połóż warstwę kakaowych herbatników. W misce zmiksuj kajmak z kakao i jogurtem naturalnym. Dodaj podgrzaną żelatynę i wylej masę do formy. Przykryj kolejną warstwą herbatników i wstaw do lodówki. Kiedy galaretki ostygną, wymieszaj je z jogurtem naturalnym i jagodami. Odstaw na chwilę do lodówki, a po kilku minutach przelej całość do formy. Górę ciasta przykryj herbatnikami i odstaw na noc do lodówki. Po tym czasie ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, wymieszaj z owocami i przełóż na wierzch ciasta. Tak przygotowany deser posyp świeżymi jagodami.
Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/letnie-czekoladowo-jagodowe-ciasto-bez-pieczenia.
Sernik jagodowy na zimno
Sernik to klasyk wśród deserów, który w połączeniu z pysznymi jagodami zyskuje nowy wymiar smaku. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający i wyjątkowo smaczny. To absolutny hit letnich spotkań.
Mąkę wymieszaj z kakao, masłem, jajkiem i żółtkiem. Zagnieć ciasto i wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przełóż do lodówki na pół godziny, a następnie upiecz w piekarniku przez 15 minut w 200°C. W międzyczasie zblenduj jagody z sokiem cytryny. Dodaj jajka, cukier, twaróg sernikowy i budyń waniliowy. Masę serową wylej na podpieczony spód i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150° na 90 minut. Upieczony sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodaj kakao i wymieszaj. Wyłóż na wierzch ostudzonego sernika i umieść w lodówce do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Cobbler z jagodami
Cobbler to amerykański deser, który zyskał popularność na całym świecie. To nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką, które doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i z bitą śmietaną lub gałką waniliowych lodów. Sposobem przygotowania może on przypominać jagodowe crumble, jednak cobbler jest pokryty grubszą warstwą ciasta, która jest bardziej puszysta i maślana.
Zacznij od roztopienia masła na patelni, aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie wymieszaj mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj mleko, śmietanę 18% i roztopione masło. Połącz wszystkie składniki rózgą lub mikserem. Gotowe ciasto przelej do naczyń żaroodpornych. Na wierzch dodaj jagody zasypane cukrem pudrem i zatop je w masie. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.
Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/letnie-czekoladowo-jagodowe-ciasto-bez-pieczenia.
Jaglane smoothie z mango i jagodami
Kolejną propozycją jest orzeźwiające smoothie na bazie kaszy jaglanej, mleka, jagód, banana, pomarańczy i mango. To doskonała propozycja na lekki i zdrowy deser lub drugie śniadanie, która zasmakuje każdemu, kto ceni sobie owocowe smaki.
Do przygotowania jaglanego smoothie potrzebne nam będą obrane i pokrojone na mniejsze kawałki owoce — mango, banan i pomarańcza. W kielichu blendera zmiksuj mleko, kaszę jaglaną oraz mango i pomarańczę. Odstaw na bok, a następnie zblenduj pozostałą kaszę z bananem i jagodami. Do wysokich szklanek przelej warstwowo koktajl z mango, a następnie koktajl z jagodami. Wierzch udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!