Optymalny przepis na chleb dla każdego – to bardzo proste!

0
64
Rate this post

Chleb to jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych wytarzanych przez człowieka. W dawnych czasach nie chodziło się do piekarni po chleb, a do jednej z lokalnych gospodyń lub wykonywało się go samemu w domu. Dzisiaj mało kto potrafi przygotować ciasto na chleb w domu, co jest swoistym znakiem czasu. Znacznie łatwiej jest udać się do sklepu, a zaoszczędzony czas wykorzystać, chociażby na rozrywkę w Hellspin Sloty.

Przygotowaliśmy krótki przewodnik pieczenia chleba, który pozwoli przygotować i upiec ciasto przez każdego – bez względu na jego kulinarne zaawansowanie.

Poznaj podstawowe składniki ciasta na chleb

Na początku warto mieć świadomość absolutnych podstaw, czyli składników, które są wymagane w niemal każdym cieście na chleb:

  • Mąka – kluczowy składnik każdego ciasta, który stanowi jego bazę i to zawsze od niej zaczynamy. Do pieczenia chleba można użyć różnego rodzaju mąki – od standardowej pszennej, czy żytniej, po orkiszową. Oczywiście będzie to miało kluczowy wpływ na konsystencję i smak chleba.

  • Zakwas chlebowy/drożdże – substancja spulchniająca, która sprawia, że ciasto jest lekkie, miękkie i przyjemne w spożyciu. Dzisiaj nie każdy ma możliwość zastosowania zakwasu. Dlatego w szybszych przepisach stosuje się po prostu drożdże.

  • Woda – łączy składniki ciasta i nadaje mu odpowiednią konsystencję do urabiania i formowania bochenka.

  • Sól – podkreśla smak chleba i sprzyja fermentacji drożdży.

To oczywiście absolutne podstawy, od których warto zacząć pieczenie chleba. Kiedy dojdzie się do wprawy, można sięgać po dodatki, o których napiszemy w dalszej części artykułu.

Tworzenie receptury ciasta na chleb

To bardzo ciekawy proces, który zależy przede wszystkim od preferencji danej osoby. Warto jednak zaznaczyć, że początkowe efekty mogą być bardzo niezadowalające. Dlatego warto zapisywać wszystkie wyniki i wdrażać odpowiednie modyfikacje, aby opracować swój perfekcyjny przepis na chleb.

Tworzenie przepisu na chleb:

  1. Wybierz mąkę. Zdecyduj, jaki chleb chcesz przygotować, czy ma to być standardowy pszenno-żytni (mąka pszenna 500-650 z dodatkiem mąki żytniej), czy może typowo razowy z wykorzystaniem mąki żytniej lub graham 2000.

  2. Określ ilość mąki. Klasyczny bochenek chleba ma w sobie około 500 g mąki na, którą dodaje się 300 ml wody.

  3. Dodaj drożdże. Na standardowe 500 g mąki dodaje się około 7 g drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych.

  4. Dodaj sól. Na ciasto z 500 g mąki wystarczy 1 łyżeczka soli.

  5. Zastanów się nad opcjonalnymi składnikami. Do ciasta możesz dodać aromatyzujące składniki jak oliwki, zioła lub nasiona słonecznika, czy nawet suszone owoce.

Porady dotyczące modyfikowania receptury chleba

Kluczowe podczas tworzenia jakiegokolwiek przepisu kulinarnego jest zrozumienie działania poszczególnych składników. Dzięki temu ma się świadomość, co zmienić, aby uzyskać dokładnie taki efekt, jakiego się oczekuje.

Oto kluczowe modyfikatory przepisu na chleb:

  • Rodzaj mąki – ma kluczowe znaczenie na smak i konsystencję. Mąka o niższej wartości liczbowej np. 450 sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, deserowe. Z kolei mąki razowe o wyższej wartości sprawią, że ciasto będzie bardziej zbite i sycące.

  • Ilość wody – większa ilość wody sprawia że ciasto jest miękkie i elastyczne. Z kolei mniejsza ilość wody zapewni twardszą oraz grubszą skórkę i bardziej zbite wnętrze.

  • Rodzaj drożdży/spulchniacza – świeże drożdże nadają chlebowi bardziej aromatycznego smaku. Z kolei drożdże typu instant mogą nieco wpływać na ogólny smak pieczywa.

  • Inne dodatki – mogą wzbogacać smak i konsystencję ciasta. Dlatego należy dodawać je z rozwagą. Najlepiej nie stosować więcej niż jednego dodatku na ciasto.

Obserwuj swoje ciasto i gotowy chleb. Notuj, co można jeszcze poprawić i usprawniaj swoją własną recepturę w celu osiągnięcia zamierzonego efektu.

Pieczenie chleba jest łatwiejsze niż może się wydawać

Jak widać, do upieczenia chleba nie trzeba mieć wcale niesamowicie rozległej wiedzy. Wystarczy kilka podstawowych składników i chęci. Po kilku partiach upieczonych chlebów z pewnością uda się dojść do przepisu, który zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także Twoich najbliższych.